Oldal kiválasztása

KERÜLENDŐ ÉLELMISZEREK

1./ ÍZFOKOZÓK, TARTÓSÍTÓSZEREK, SZÍNEZÉKEK, MESTERSÉGES ÉDESÍTŐSZEREK

Az egészséges étrend során legfontosabb ezeknek az anyagoknak teljes a kiiktatása. Az élelmiszerek összetevői között e-számmal jelölik őket, szinte minden kész és félkész termékben megtalálhatók.

Nagyon kevés kivételtől eltekintve, ezek laboratóriumban előállított vagy génmódosított baktériumok által termelt anyagok, melyek a szervezetünkbe kerülve idegen anyagként viselkednek: a máj, majd a vese fokozott munkáját igénylik a méregtelenítéshez, továbbá lerakódhatnak a szövet-közötti térben és erek falában is.

A tapasztalatok alapján a legtöbbjük fejfájást okoz: az ismeretlen eredetű migrének hátterében nem a front vagy pszichés okok szerepelnek, hanem, általában ezen összetevők fogyasztása után 6-12 órával jelentkezik a fejfájás.

A legfontosabb viszont, hogy az érelmeszesedést és az ismeretlen eredetű, vagyis esszenciális magasvérnyomás-betegséget is az ízfokozók okozzák. Tehát nem a só a bűnös a magasvérnyomás-betegség kialakulásában, hanem a sóhoz adott ízfokozó, leggyakrabban a nátrium glutamát, de pl. a tapadásgátló anyagok is hasonló káros hatással rendelkeznek. Sóból tehát csak az ismert eredetű tiszta sót használjuk. Legjobb a parajdi-só, de a himalaya-só is megfelelő, de vigyázat, egyre többször hamisítják vagy homokkal keverik. Megfelelő a bizonyítottan tiszta tengeri só is.

2./ TEJ, TEJTERMÉK, TEJPOR

A tehéntej, kecsketej, bivalytej vagy bármely más állat teje fajidegen fehérjéket tartalmaz, melyek gyulladást kiváltó vagy autoimmun reakciót beindító anyagokként működnek.

Minden tejport tartalmazó élelmiszert is kerülni javasolt: péksütemények , kifli, szemle, felvágottak, virsli, margarin, tejcsokoládé.

A kemény, hosszú érlelésű sajtok sem javasoltak, habár részben lebontva, de még mindig tartalmaznak fajidegen fehérjéket.

A csecsemőtápszerek és a nagyobbaknak való roboráló tápszerek közül, enyhébb panaszok esetén az extenzíven hidrolizált tápszerek, de autoimmun panaszok esetén csak az aminosav alapú tápszerek javasoltak.

Mivel a tejek, tejtermékek antigénként viselkednek az alábbi betegségek kiváltásában játszanak szerepet: szénanátha, asztma, allergia, ekcéma, atópiás dermatitisz, csalánkiütés, eosionophil oesophagitis (csecsemők súlyos étvágytalanságával, hasfájásval járó nyelőcső gyulladás) és colitis (bélgyulladás).

3./EGYSZIKŰ GABONAFÉLÉK

4./ GÉNMÓDOSÍTOTT SZÓJA, SZÓJALECITIN

A vegyszermentes szójára nem jelentkezik gyulladásos reakció, de sajnos az emberi élelmiszerekben és az állati takarmányban lévő szója is nagyrészt génmódosított, vegyszerrel kezelt.

Ugyanis a tenger túlról érkező szója sokkal olcsóbb, így ezt használják alapanyagnak, hacsak nincs feltüntetve, hogy nem génmódosított szójából származik.

A génmódosított szója, egy adott permetezőszerre ellenálló vetőmagból kel ki, növekedése közben többször permetezik az adott vegyszerrel, melynek hatására minden más növény elpusztul, de a génmódosított szója szépen növekszik. Viszont sejtjeiben bőségesen tartalmazza a permetezőszer maradványokat.

Ez a permetezőszer nem ártalmas közvetlenül az állati és emberi sejtekre, csak a növények energiatermelő ciklusát blokkolja, viszont a bélbaktériumokat szintén elpusztítja és sajnos a talajbaktériumokat is megöli.

Sajnos a génmódosított szóját tartalmazó takarmányon nevelt állapot húsa is tartalmazza a permetezőszer maradványokat. Ennek hatására, egyrészt jelentkezhetnek csalánkiütések, viszketés, dermografizmus (a bőrön érintésre jelentkező vörös duzzanatok). Ilyen hatást válthat ki pl. a lazac fogyasztása, hiszen a lazacokat főképpen szójatáppal etetik. Ne legyen félrevezető a vadlazac elnevezés. A halakról még az elkövetkező fejezetekben részletesebben lesz szó.

Még nagyobb problémát jelent viszont a permetezőszereket (különösképpen a glifozátot) tartalmazó élelmiszerek fogyasztása, mert, habár ez az emberi sejtekre nem káros ez a vegyszer, de bélbaktériumokat elpusztítja, ennek következtében felborul a bélflóra egyensúlya, pathogén mikróbák kerülnek túlsúlyba, kialakítva ezzel sok civilizációs betegséget, melyek okának feltérképezése napjainkban teljesedik ki. Ide tartozik az elhízás, az áteresztő bél-szindróma, a hisztamin-érzékenység, de akár a pszichiátriai kórképek közül is egyre többet kapcsolnak a bél-agy tengely megbetegedésének következményei közé (szorongás, depresszió, -figyelemzavar, autizmus, kényszeres viselkedések, alvászavarok, rohamokban jelentkező agresszió).

5./ FÖLDIMOGYORÓ, KESUDIÓ

A földimogyoró termesztése nagyrészt Dél-Amerikában történik, ahol a szója mellett ez a másik, legnagyobb területeken termesztett génmódosított növény. Tehát a vetőmag olyan géneket tartalmaz, mely teljesen ellenálló a glifozát permetezőszerre, így olcsóbban termesztett, de permetezőszer maradványt nagy mennyiségben tartalmazó termést takaríthatnak be. Ennek következtében nagyon magas a földimogyoró által kiváltott allergiás betegségek aránya: csalánkiütés, Quincke-oedema (torokra is kiterjedő, akár fulladást is okozó allergiás reakció) de anafilaxiával (keringés összeomlás allergiás reakció hatására) járó, akár végzetes allergiás reakciót is okozhat.

Az allergológiában mai trend, hogy a korai, csecsemőkorban történő hozzászoktatástól várják az allergiás reakció kivédését. Ez az elmélet egy teljesen téves következtetésen alapuló tudományos kísérlet eredményeképpen született, melyben a Marokkóban és az Angliában élő gyermekek földimogyoró allergiáját hasonlították össze. Azt az eredményt kapták, hogy Marokkóban sokkal kevesebb a földimogyoró allergiás, habár ott korábban elkezdik a földimogyoró bevezetését a csecsemők étrendjébe. Ennek eredményeképpen hozták azt, a téves következtetést, majd ajánlást, hogy a korai bevezetéssel megelőzhető az allergia. A kísérletben nem vizsgálták a földimogyoró eredetét és ennél fogva a permetezőszer tartalmát sem, továbbá nem vettek figyelembe egyéb módosító tényezőket sem, pl. tápszer és tejfogyasztás mértéket sem.

Az európai tapasztalatok, a korai bevezetés eredményeképpen, nemhogy a földimogyoró allergia csökkenését, hanem növekedését, súlyosságának fokozódását mutatják. Nagyon téves és ártalmas ez az ajánlás.

Sajnos, egyre gyakoribb a kesudió által okozott csalánkiütés, ritkábban egyéb allergiás reakció is.